Carbonara

Helena med den härliga bloggen H´s Enkla vardag tyckte jag skulle bjuda på vårt Carbonara recept och det gör jag så gärna.

Under många år har vi tillagat carbonara precis som det säkert görs i många svenska hem, så reste vi tillsammans med goda vänner till Umbrien i Italien på en matresa. Resan startade vi med några dagar i Rom innan vi blev upphämtade av vår privata guide Matteo  som tillsammans med sin far Mario skulle visa oss Umbrien och lära oss en del om det Italienska köket. Vi hamnade i en liten by där husen klättrade längs bergsväggarna. 

Vi besökte lokala producenter och vi var med i köket och rörde i grytorna, vi for upp i bergen där Mario hade sin privata sommarstuga, här vandrade vi i skogen plockade Karl-Johan svamp  och vild oregano, dofterna som spred sig när man satte ned fötterna i den mjuka oreganon var ljuvlig, det vi plockat använde vi senare under kvällen när vi tillagade stenungsbakad pizza. Under tiden som Mario sjöng  Sul mare luccica l’astro d’argento… för oss. Ute föll ett stilla regn och stämningen var magisk.

Under dessa dagar fick vi också tillaga carbonara, allt skulle göras från grunden inga färdig köpta pastapaket här inte. 

Carbonara till fyra personer

1 gul lök
1 vitlöksklyfta
250 g Pancetta
50 g pecorinoost
50 g parmesanost
2 msk olivolja
2 ägg
2 äggulor
2 krm nymald svartpeppar
400 g spagetti 

1. Skala lök och vitlök. Finhacka löken och skiva vitlöken. Skär pancettan i små bitar. Finriv pecorino och parmesan.

2. Fräs vitlöken i olja tills den är gyllenbrun. Släng bort vitlöken.

3. Fortsätt att fräsa lök och pancetta i samma olja tills det får färg utan att bli bränt, ca 3 min.

4. Rör ihop ägg och äggulor med de båda ostsorterna och svartpeppar.

5. Koka spagettin enligt anvisning på förpackningen. Spara 1 dl av pastavattnet. Blanda ner lök och pancetta i pastan.

6. Blanda ner ägg- och ostblandningen i den heta pastan och blanda ordentligt. Krämigheten regleras genom att man häller på lite av det varma kokvattnet.

7. Servera pastan direkt med parmesan och persilja

 

Annonser

26 thoughts on “Carbonara

  1. Så härligt med matresa i Umbrien! ”Toscanas lillasyster” är lika vacker. Och receptet har jag redan snott – nu ska det introduceras hos min dotter som älskar carbonara på svenskt vis. 😉 Ha en bra helg!

  2. Oj vad underbart! Vilken resa ni har varit med om. Ingen charter direkt … med ett sådant minne lever man länge – kommer ihåg alla dofterna och smakerna. Tänk att kunna göra så även här i Sverige – att plocka/jaga/fiska allt själv. På sommaren går det bra, men vintern är lite knepigare.

    Har själv varit mycket i Norra Italien och drömmer om att ha deras matbutiker här hemma. Jag bara gick runt som Alice i Wonderland.

    Nu blir det äkta carbonarna här mitt i de mörka skogarna på fredag – tack!

    PS. Vet ej hur jag hamnade hit, men fastnade på din fina text/bilder och tänkte säga hej!

  3. Vad kul ska testa ditt recept nästa gång det blir dags för Carbonara, har ett eget italienskt recept men det var ett par detaljer som var annorlunda så det kanske går att förbättra 😉

    Kram Ullis

  4. ^hh vilket ställe.. Vilken rolig resa att åka på.. en matresa.. Underbart gulliga hus 🙂
    Tack för receptet 🙂

    Vill oxå svara på din fråga. Jag vet inte om det dottern har är ngr reumatiskt faktiskt. Men hon har varit sjuk sedan aug 2010 då hon drabbades av halsböld och efter detta ha det duggat tätt med infektioner & värk i kroppen feber känsla mm. Hon har inte kunnat träna på 2 år för hon blir så dålig i kroppen efter. I mina öron låter detta som ngn typ av infektion som inte ger med sig.. typ.. men jag är ingen doktor. Den dr hon har en bihålespecialist har hjälpt oss mycket & han misstänker ngt reumatiskt & remiterade till reumatologen som inte ville träffa dottern.
    Jag skulle bli glad om du berättade lite hur det var för er. vilka problem din dotter haft osv…
    OM DU VILL? Jag suger åt mig all information jag kan 😉
    Du kan isf skriva till mig på min mail: mermickis@gmail.com

    Ha en fin kväll!
    Kram

  5. Mmmm… Så gott det låter! Får göra en minnesanteckning om detta, Vilken trevlig och spännande resa ni kom iväg på. Men Italien är ett trevligt land att resa!

  6. Du lever ett rikt liv..!
    Tack för njutbara bilder och dito recept.

    Och jag… jag har haft en hund som hette Umbrius! Jo, han hette det i stamtavlan och det var vad han kallades för också.

  7. Vilken härlig och annorlunda resa ni gjorde, sånt man själv bara drömmer om… 🙂
    Känner doften av vild oregano, mmm……
    Måste testa ditt Carbonara-recept – tack!
    Kram Johanna

Var inte blyg lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s