Johannesbröd

För mig är Mallorca borta fast nästan som hemma, dit har jag alltid en liten längtan.
Palma, Medelhavet, landsbygden, byarna, tapas, Cava, lokal befolkningen.  Mallorca har allt det där som ger mig ny energi och tillfredställelse.
Vid varje besök vill vi ta en liten bit av Mallorca med oss hem, vid vårt senaste besök blev det Carob eller Johannesbröd som det heter på svenska.

Träden är 10-15 meter höga så ett helt träd kunde vi inte frakta med oss hem, bladen är läderaktiga och frukten är en lång platt balja som innehåller 10-15 st små frön dessa fick däremot plats i resväskan. Stoppar man dem i munnen sprider sig en härlig chokladsmak som får smaklökarna att slå frivolter av välbehag.

De små fröna åkte ned i krukor och en spännande väntan inleddes, dagarna blev till veckor som blev till månader och inget hände, men så en dag började det sticka upp små skott ut mina krukor.

Blad formade som små vackra hjärtan.

En liten bit av Mallorca har flyttat in.
I bland behövs det det inte mycket för att man ska känna sig extra lycklig.

Kram Åse

20 tankar på “Johannesbröd

  1. Vilken vacker kärleksförklaring till en ö. Jag älskar också öar. Hur många bitar har du tagit med dig genom åren? Finns där något kvar? Sist jag tog en tur i Ystad körde jag vilse. Kan du ha vara skyldig på … nä. Nu ska jag inte vara ”sån”.
    Akta dig så du inte blir lurad idag.
    Aprilkram Bosse Bus

  2. Så vackert du beskriver längtan till Mallorca, så hade jag också kunnat formulera det om jag kunnat. Jag har bara varit 3 ggr på Mallorca men håller med den ön har allt man kan önska sig.
    Jag har sett de där läderaktiga frukterna på andra platser i Spanien men aldrig vetat namnet.
    Äntligen efter så många år får jag veta att det är en Johannesbröd och glad blir jag.
    Så roligt för dig att Johannesbröd äntligen började kika fram och växa till sig.
    Må väl/ Eva

  3. jag tycker det är så häftigt när man tar en bit av landet med sig hem i form av en bit växt som man sår hemma. Har några vänner som har gjort det på varje resa och har en del fina växer hemma.
    Härligt med växtkraft & sköna minnen

    Kram Kajsa

  4. Vad duktigt att få fröna att ta sig – stort tålamod där 🙂

    Har bara varit på Mallorca en enda gång, trots att det nu är tämligen nära dit. Får bli ändring på det! 🙂

  5. Jag har längtat till Mallorca sen jag var tonåring… men det har aldrig blivit av!
    Att fröså träd eller liknande är så roligt. Kul att det har kommit upp något som kan bli något t.ex för inomhusmiljön kanske…

  6. Men vad kul att kunna föreviga fina minnen genom frön och vad bra att de dessutom tog sig också! Och jag håller med, Mallorca är verkligen härligt att besöka, jag åker gärna dit igen men provar olika ställen. Har fina minnen därifrån 🙂

    Önskar dig en fin vecka!

    Kramar aka

  7. Men så kul!! Hade ingen aning om att det där var Johannesört. Visste inte heller att fröna är ätbara. Blir dom där skidorna bruna? Har ju sett såna träd eller om det är något liknande under resor men hade ingen aning om vad det varit. Verkligen superspännande att du får lite ”mallorcafeelings” även hemma 🙂

  8. Den väntan måste ha varit lite härlig. Och så fin bladen är. Tycker också om att se på mina växter hur dom växer.
    Ha en fin start på veckan. // Lissen

  9. Så härligt att fröna tog sig. Vi ska till Mallorca i sommar så det är kanske läge för att leta efter några fröer då…

    Ha en bra måndag!

  10. Vilken spännande resa – i dubbel bemärkelse! 🙂 Jag har ett fint litet sådant här träd som jag blivit förärad av en god vän. Den har gladeligen övervintrat i orangeriet och nu skjuter den iväg nya, späda, små bladskott. Det är härligt att få känna sig glad över sådant.
    Ha en fin dag!

  11. Vilken lycka att de börjar att växa. Har varit på Mallorca en gång och hade då en sådan otur med vädret. storm, översvämningar, störtregn ja allt det man inte vill ha när man är där….Får nog därför ge ön en chans till…. Ha en härlig dag. Kramisar Tina

Lämna ett svar till Mia Avbryt svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.