Las Palmas

Vår tanke är att möte varje nytt år i en ny stad och få nya spännande upplevelser.
2018´s ankomst firade vi in i Las Palmas på Gran Canaria.

Latinska rytmer, egen cigarr och romtillverkning samt ett lättsamt gatuliv är en del av Las Palmas charm, det spelar ingen roll om du är ung eller gammal här umgås man oavsett ålder.
Efter 5,5 timmas flygresa steg vi av på Las Palmas flygplats, vinterjackan kunde hänga kvar över armen, vi möttes av en skön och alldeles lagom sommarvärme. Efter en taxiresa på ca 20 min kunde vi checka in på Hotell Santa Catalina, beläget mitt i den vackra Doramas parken.

Hotellet öppnade 1890 och är byggt i klassisk i kolonialstil och en del av Las Palmas kulturarv, här har en ström av celebriteter, kungligheter och presidenter bott. Vackra sällskapsutrymmen men något slitna rum som nog inte tackat nej till en renovering.

Läget i Las Palmas trädgårdsstad är idealiskt här vilade ett lugn långt från stadens övriga brus, som gjort för en morgonpromenad innan vi gav oss ut för att botanisera i stadens gränder.

Första intrycket av  Gran Canarias huvudstad är att den är rätt ful vid första anblicken, man hittar ingen enhetlig stadsplanering. Det är fula slitna betongbyggnader med spruckna fasader men ser man lite bortom allt detta så har staden ändå sin charm.

De gamla kvarteren Vegueta, där trivdes jag bäst.  Här är gatorna smala och torgen i kvarteren kantas av varsamt renoverade vackra hus vars arkitektur är en härlig blandning av gotisk, renässans och barock stil. Gågatorna i Vegueta har Las Palmas absolut mysigaste kvarter. Tapasbarerna ligger vägg i vägg med moderna krogar och små kläd- och skobutiker. Att strosa bland dessa gränder är rogivande och långt från bilarnas avgaser. Här slår vi oss ner på en uteservering, låter solglasögonen vila på näsan, smuttar på ett glas svalt cava och njuter av att bara vara. 

På ett litet torg sitter spanjorerna och spelar backgammon lite längre ned åt gatan dansas det folkdanser. Det är nyårsafton och termometern visar härliga 25 grader, både vi och spanjorerna väntar på att få hälsa ett nytt spännande år välkommet.
Stämningen är folklig och gemytlig man kan inte låta bli att stampa takten till musiken och njuta av färgsprakande dräkter. Man sjunger och dansar med inlevelse, det är glädje, massor av glädje !

Efter två dagars botaniserande i stadens gränder valde vi att slå oss ned på varsin solstol, stänga ögonen och bara njuta av solen som värmde och gav två vinterbleka kroppar lite färg.

Efter några sköna dagar tog vi farväl av Las Palmas, jag sa inte på återseende för jag kan inte lova att vi ses igen.

 

Kram Åse 

 

9 tankar på “Las Palmas

 1. Vilken härlig idé att besöka nya städer varje år. Och kul att se bilder från Las Palmas. Jag har besökt Gran Canaria och andra närliggande öar flera gånger när barnen var små men aldrig besökt Las Palmas. Jag hade nog också trivts bäst i dom gamla kvarteren. Gillar den miljön mycket mer än de ”nya” storstadsmiljöerna. Spännande att planera nästa resa. Planeringen tycker jag själv är en stor del i resandet. Ha det 🙂

 2. Det är rätt även mot städer. Man ska inte lova något. Vilken trevlig idé ni har om att besöka en ny stad vid varje nytt år. Många fina bilder. Jag hade säkert också trivts bäst i de gamla kvarteren. Skönt att få känna på lite värme.
  Kram Bosse

 3. Vad roligt att få se lite från Las Palmas. Har aldrig varit där, fast jag spenderat så mycket tid i Spanien. Gillar det spanska folklivet och vackra gamla byggnader. Kul statyer har jag också en stor böjelse för.
  Önskar dej en skön söndag!

 4. Tack för titten in hos mig. Vilka härliga bilder på stavhopparen mm ja även övriga bilder så klart. Gran Canaria har vi aldrig besökt och tror inte det blir heller. Jag gillar inte flyg och långa båtresor. Ändå planerar vi att kanske besöka Korsika och Sardinien till våren med husbil. 😀 och då blir resan på vatten ca 4,5 timmar, det kan jag nog stå ut med. Trevlig helg!

 5. Så härligt det såg ut…vi var till Gran Canaria i maj i fjol…i San Augustin två veckor med ett par vänner till oss. Vi bodde i en bungalow och hade väldigt trevligt. Vi åkte och bodde billigt eftersom han vi åkte med hyrde av sin arbetsgivare SCA. SCA äger ett par bungalows där . Då kan anställda hyra billigt där. Det var första gången jag var till Gran Canaria men återkommer gärna ;)).
  Kallt även idag hos oss men kylan kommer att dämpas snart…tur det !
  Kram bia

 6. Ser trevligt ut där i Las Palmas 🙂 Härliga bilder – kul med stavhopparna – tittar på bilderna precis när radion berättar att juniorvärldsmästaren i stavhopp, Armand Duplantis,har slagit nytt världsrekord 🙂
  Ha en trevlig helg!

 7. Det är alltid stor glädje att följa med på era utlandsresor. Själv är jag för feg för sånt och längtar hem omedelbart jag lämnar stugan, så några timmar borta räcker gott… men önska kan jag ju! 😻

Var inte blyg lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.